PRIHODI AUTORA NA GLOBALNOM NIVOU U 2020. GODINI

Međunarodna konfederacija autora i kompozitora CISAC u svom objavljenom izvještaju o ostvarenim naknadama od autorskih prava u 2020. godini, pokazuje koliko je kriza prouzrokovana pojavom virusa COVID19 imala negativne posljedice na kreativnu industriju. Na osnovu izvještaja 228 društava iz 120 zemalja, globalni prihodi autora muzike, audiovizuelnih, pozorišnih i književnih umjetnosti u 2020. godini pali su za 9,9 %, odnosno preko 1 milijardu eura u odnosu na 2019. godinu.
Kada su u pitanju kreativne industrije, prihod od autorskih muzičkih prava zabilježio je pad od 10,7 posto u odnosu na 2019. godinu. Unutar toga, najveći pad prihoda zabilježen je kod naplate po osnovu javnih izvođenja i to čak 45%.
Dramske umjetnosti su zabilježile pad od 44 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok audiovizuelne umjetnosti nisu zabilježile pad zbog porasta pretplata na video-on-demand usluge.
Međutim, prihod od digitalnih muzičkih servisa i platformi zabilježio je rast u 2020. godini u isnosu od 16,6% u odnosu na prethodnu godinu. Ukupan prihod na globalnom nivou po ovom osnovu iznosio je 2,4 milijarde aura, što je na neki način ublažilo ukupan pad.
PAM CG je kao društveno odgovorna Organizacija, u uslovima pandemije kroz Fond solidarnosti pružila podršku svojim članovima, a sa druge strane obezbijedila velike povoljnosti za legalne korisnike autorskih muzičkih djela kako bi lakše prevazišli posljedice krize. Pored toga, velikim zalaganjem zaposlenih u stručnoj službi, uspjeli smo da u vrijeme pandemije smanjimo troškove poslovanja i zaključimo veliki broj novih ugovora sa korisnicima autorskih muzičkih djela. Sve je to rezultiralo da, u uslovima lošeg privrednog ambijenta, sistem zaštite autorskih muzičkih prava u Crnoj Gori ostane stabilan.